Oncologiefysiotherapie in Assen en Rolde

Kanker is één van de grootste bevolking ziektes van Nederland. Elk jaar worden er weer ruim 100.000 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die de ziekte overleven. Dit gaat vaak gepaard met restklachten als conditieverlies, vermoeidheid, verminderde spierkracht en afname van kwaliteit van leven. Dit heeft problemen in het dagelijks leven als gevolg, maar ook werkhervatting kan een probleem zijn. De oncologie fysiotherapeut kan u begeleiden tijdens en na het ziekteproces, zodat kwaliteit van leven kan toenemen. SKS Fysiotherapie biedt oncologiefysiotherapie aan in Assen en Rolde.

Wat is oncologische fysiotherapie?

De oncologiefysiotherapeut kan worden ingezet bij problemen die ontstaan door de ziekte kanker zelf of door de medische behandeling van de kanker, zoals operatie, chemotherapie, radiotherapie, immunotherapie en hormoontherapie.

Gevolgen die deze medische behandelingen met zich mee brengen zijn onder andere:

 • Vermoeidheid
 • Conditieverlies
 • Spierzwakte
 • Pijnklachten
 • Verminderde mobiliteit of stijfheid van gewrichten en/of spieren
 • Beperkingen in dagelijkse activiteiten
 • Angst- en/of spanningsklachten
 • Lymfoedeem
 • Stug littekenweefsel
 • AWS (Axillary Web Syndrome)

De oncologisch fysiotherapeut in Assen en Rolde biedt tijdens de oncologiefysiotherapie begeleiding tijdens alle fases van kanker. In de curatieve fase is de behandeling gericht op het genezen van de kanker. In deze fase zal de oncologie fysiotherapeut hulp bieden bij het herstellen van de conditie, mobiliteit en spierkracht door middel van oefentherapie, met als doel het verbeteren van kwaliteit van leven en een snelle terugkeer in de maatschappij.

Indien genezing van de ziekte niet meer mogelijk is spreken we van de palliatieve fase. Beweegtherapie aan de hand van een trainingsschema op maat speelt een belangrijke rol. Deze vindt vaak plaats in de speciale beweeggroepen. De behandeling is niet langer gericht op genezing, maar het optimaliseren van kwaliteit van leven wordt het grootste doel. Dit laatste staat ook centraal in de terminale fase, de fase waarin duidelijk is dat het levenseinde nadert. Het behandeldoel is nu gericht op het zo aangenaam mogelijk laten verlopen van deze laatste levensfase. De oncologisch fysiotherapeut kan hierbij hulp bieden door middel van onder andere ontspanning- en ademhalingsoefeningen.

TOP-programma

Het Therapeutisch Oncologisch Programma (TOP) is ontwikkeld voor oncologie patiënten die meer dan zes maanden geleden de diagnose kanker hebben gekregen. Het is een integraal multidisciplinair leefstijl- en zorgprogramma wat persoonlijke begeleiding en zorg op maat biedt. Het bestaat uit zowel individuele- als groepsbegeleiding, door de huisarts, fysiotherapeut, mindfulness-/yogatherapeut en diëtist. Het doel van het programma is om ondersteuning te geven gericht op het verminderen van klachten die ontstaan als gevolg van de ziekte of medische behandeling bij kanker. Verder heeft het als doel, het optimaliseren van kwaliteit van leven en het verbeteren van participatie in het dagelijkse leven.

Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF, 2018) laat zien dat 30-50% van alle vormen van kanker door een gezonde leefstijl kan worden voorkomen. Denk hierbij aan voeding, beweging en ontspanning. Mensen die de ziekte hebben of hebben gehad, zijn eveneens gebaat bij een gezonde leefstijl. Leefstijl kan een positieve bijdrage leveren aan het verdere herstel van kanker, terugval voorkomen en veel voorkomende klachten verminderen zoals:

 • vermoeidheid
 • gewichtsproblemen
 • spierzwakte
 • angst en onzekerheid

Een gezonde leefstijl helpt u onder andere de balans te hervinden in uzelf, met uw gezin, familie en/of werk. Daarnaast helpt het u de algehele gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Tot slot kan een gezonde leefstijl het risico verminderen op mogelijke lange termijn bijwerkingen van radio- en chemotherapie zoals hart- en vaatziekten. Heeft u verdere vragen met betrekking tot het TOP-programma, neem dan gerust contact met ons op: 0592 - 343910.

Samenwerking LOF Groningen

SKS heeft een samenwerkingsverband met LOF, een praktijk voor lymfologie & oncologie gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg. Elke maandag en woensdag is er een gespecialiseerde oedeem- en oncologiefysiotherapeut aanwezig aan onze locatie aan de Transportweg, Fysiotherapiepraktijk Assen.

De behandelingen oncologie fysiotherapie in Assen en Rolde vallen onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, worden de behandelingen door uw verzekeringsmaatschappij vergoed. Als u alleen een basisverzekering heeft wordt dit doorgaans niet vergoed. Vergoedingen voor fysiotherapie maken deel uit van uw aanvullende verzekering en gaan dus niet ten koste van uw eigen risico. Voor verschillende chronische aandoeningen en behandelingen na operaties worden de eerste 20 zittingen vergoed uit het aanvullende pakket. Na de 20ste zitting wordt fysiotherapie vergoed uit het basispakket en gaat dit eventueel ten koste van uw eigen risico.

U vindt meer informatie over de vergoeding van fysiotherapie op Zorgvergoeding.

Op onze website staan de tarieven die SKS Fysiotherapie hanteert indien u niet aanvullend verzekerd bent.

Het is belangrijk dat u zelf nagaat hoeveel behandelingen door uw zorgverzekeraar worden vergoed. De laatste jaren is er namelijk veel veranderd rondom de vergoeding voor fysiotherapie.

Zijn er nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0592 - 343910.

Goed om te weten: SKS Fysiotherapie heeft met álle zorgverzekeraars een contract!

SKS Fysiotherapie

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen.

Bij ons kunt u zich online aanmelden voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen.

Maak hier een afspraak!

Openingstijden