Claudicatio intermittens in Assen en Rolde

De medische term voor etalagebenen is Claudicatio intermittens. Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Vettige bestanddelen uit het bloed, zoals cholesteroldeeltjes, nestelen zich in de vaatwand: er ontstaat een plaque in de binnenwand van de slagader. De binnenste vaatwand groeit hierdoor naar binnen. Het gevolg is een vernauwde slagader. Door de vernauwing kan er minder bloed naar de spieren stromen. In rust kunnen de spieren nog van voldoende bloed en dus zuurstof worden voorzien. Maar wanneer u zich gaat inspannen en dus meer bloed en zuurstof vraagt, schiet het aanbod te kort. Gevolg: te weinig zuurstof en daarna pijnklachten en/of kramp in één of beide benen. Zodra de inspanning wordt gestaakt verdwijnen de pijnklachten weer.

SKS Fysiotherapie is aangesloten bij het Claudicationetwerk. U wordt behandeld door gespecialiseerde fysiotherapeuten in Assen en Rolde.

Wat is Claudicatio intermittens?

Helaas zit slagaderverkalking niet alleen in de benen. Slagaderverkalking zit in alle vaten van het lichaam. U kunt best alleen last hebben van de benen, maar de vernauwing zit (in meer of mindere mate) in alle slagaders van het lichaam. Bijvoorbeeld:

  • Vernauwing van de halsslagaders (waardoor een groot risico op een herseninfarct)
  • Vernauwing van de kransslagaders rond het hart (waardoor een groot risico op een hartinfarct

Daarom spreken we bij Claudicatio intermittens van een systeemziekte; het betreft het gehele vaatstelsel en daardoor ook andere regio’s en organen van het lichaam.

Bij 70 procent van degenen die de claudicatio intermittens training volgt blijkt een duidelijke vermindering van claudicatioklachten. De loopafstand kan gemiddeld 150 procent toenemen! Daarnaast heeft het een gunstig effect op de beïnvloedbare risicofactoren. SKS Fysiotherapie biedt claudicatio intermittens trainingen aan in Assen en Rolde.

Het doel van de looptraining wordt als volgt samengevat:

  • Vergroten van de loopafstand waardoor u buitenshuis beter kunt functioneren
  • Veranderen van uw leefstijl om verergering van de vaatziekte te verminderen
  • Informatieverstrekking over de vaatziekte

Risicofactoren:

Wanneer u behandeld wordt voor Claudicatio in Assen of Rolde, is de kans groot dat u een geriatriefysiotherapeut treft. Slagaderverkalking is in principe een normale ouderdomsziekte; het is namelijk een natuurlijk verouderingsproces van de bloedvaten. Risicofactoren en leefgewoonten kunnen dit verouderingsproces echter versnellen. Daarbij wordt het onderstaande onderscheid gemaakt:

  • Niet beïnvloedbare risicofactoren, zoals leeftijd en erfelijkheid.
  • Beïnvloedbare risicofactoren, zoals te weinig lichaamsbeweging, roken, verhoogde bloeddruk en voedingsgerelateerde factoren (overgewicht, ongezonde voeding, verhoogd cholesterol).

Er gelden 37 behandelingen voor een traject gesuperviseerde looptherapie (GLT) voor een periode van maximaal 12 maanden vanuit de basisverzekering, mits er een verwijzing van een specialist of huisarts aanwezig is. Bij SKS fysiotherapie zijn wij aangesloten bij het claudicationetwerk waardoor uw claudicatio intermittens behandelingen in Assen en Rolde op bovenstaande wijze worden vergoed.

SKS Fysiotherapie

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen.

Bij ons kunt u zich online aanmelden voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen.

Maak hier een afspraak!

Openingstijden