Oedeemfysiotherapie in Assen en Rolde

U kunt terecht voor oedeemfysiotherapie in Assen of Rolde wanneer u een lymfoedeem, lipoedeem of veneus oedeem heeft. Ook voor oncologische klachten, die als gevolg van de kanker zelf of als gevolg van de operatie, chemotherapie of radiotherapie zijn ontstaan, bent u bij de oedeemfysiotherapeuten aan het juiste adres.

Wat is oedeemfysiotherapie?

Een oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Het veroorzaakt toename van de omvang van het lichaamsdeel, een zwaar gevoel, spanning of stuwing van de huid. De oedeem therapeut stimuleert de afvoer van het vocht door behandeltechnieken, zoals manuele lymfedrainage, compressietherapie, lymfetaping, oefentherapie en therapeutisch elastische kousen. U kunt voor oedeemfysiotherapie in Assen en Rolde terecht.

Lymfoedeem

De behandeling bij lymfoedeem bevat de volgende onderdelen:

  • Voorlichting - U krijgt voorlichting over huidverzorging, voeding, preventie, zelfhulp en opbouw van uw dagelijkse activiteiten.
  • Huidzorg - Bij lymfoedeem bestaat er een grotere gevoeligheid voor infecties. Huidbeschadigingen die normaal weinig gevolgen hebben, leiden bij lymfoedeem tot een verhoogde kans op infectie van de huid. Daarom krijgt u tijdens oedeemfysiotherapie in Assen en Rolde ook voorlichting over huidverzorging.
  • Manuele lymfedrainage - Dit is een zachte massagetechniek waarbij de werking van het lymfestelsel bevorderd wordt en hiermee de afvoer van het lymfevocht gestimuleerd.
  • Compressietherapie - Om de afname in omvang te realiseren, is bandageren een zeer belangrijk onderdeel van de behandeling. Zodra het overschot aan vocht weg is, zal er een therapeutisch elastische kous aangemeten worden zodat het effect van de therapie kan worden behouden.
  • Oefentherapie - Als gevolg van lymfoedeem bestaat er vaak een afgenomen bewegingsmogelijkheid en daarnaast kan spierkracht afgenomen zijn. Door de spierpomp te activeren, wordt de werking van het nabijgelegen lymfestelsel positief beïnvloed.

Lipoedeem

Voor lipoedeem bestaat op dit moment nog geen genezing, maar het lymfoedeem wat als gevolg van lipoedeem kan ontstaan, kan worden behandeld.

  • Manuele lymfedrainage - Manuele lymfedrainage kan worden toegepast als er duidelijk sprake is van een bijkomend lymfoedeem component. Manuele lymfedrainage kan ook worden toegepast ter pijndemping, omdat de druk van zwachtels en elastische kous slecht kan worden verdragen op de pijnlijke huid.
  • Compressie - Zodra de pijn het toelaat wordt compressie toegepast om de lymfatische component zo veel mogelijk te beperken.
  • Huidverzorging - Huidverzorging is belangrijk om complicaties van lymfoedeem te voorkomen.
  • Oefentherapie - Vrouwen met lipoedeem hebben in aanleg minder spierkracht. Om deze reden is voldoende lichaamsbeweging van groot belang. Onder andere fietsen, zwemmen, roeien, dansen en fitness zijn hiervoor geschikt. Door middel van actieve revalidatie in de oefenzaal in Assen of Rolde, kan de lichaamsbeweging worden opgebouwd.
  • Gezonde leefstijl - Belangrijk is het voorkomen van overgewicht. Indien er op plaatsen van lipoedeem toename van vet ontstaat, dan zal dit door middel van een dieet niet makkelijk meer verdwijnen.

Een groot deel van het resultaat van de behandeling, zal afhangen van uw eigen discipline en therapietrouw. Voor lipoedeem bestaat nog geen genezing en het heeft invloed op uw kwaliteit van leven en zelfbeeld. Toch kunnen symptomen afnemen met de juiste zorg in combinatie met uw inzet en discipline.

Bij lymfoedeem is er sprake van ophoping van vocht in een lichaamsdeel, wat ontstaat door een niet goed werkend lymfesysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Dit is secundair lymfoedeem. Indien het defect van het lymfestelsel aangeboren is, dan spreek je van primair lymfoedeem.

Het lymfesysteem is verantwoordelijk voor de afvoer van het vocht met afvalstoffen en eiwitten in ons lichaam. Tevens heeft het een afweerfunctie. Het systeem is opgebouwd uit lymfebanen die het vocht transporteren en uit lymfeklieren die ervoor zorgen dat het vocht gezuiverd wordt. Het gezuiverde lymfevocht wordt ter hoogte van het halsgebied weer opgenomen in de bloedbaan.

Lipoedeem is een aandoening waarbij een abnormale toename van vet in de vetcellen bestaat. Het komt uitsluitend bij vrouwen voor en vaak is het familiair. In Nederland hebben zo’n 800.000 vrouwen lipoedeem, vaak in combinatie met obesitas. Lipoedeem komt vaak tot uiting tijdens de pubertijd, een zwangerschap of in de menopauze. Door de verhoogde druk op het lymfesysteem, kan er naast lipoedeem ook lymfoedeem ontstaan, dan spreekt men van lipolymfoedeem.

Vrouwen met lipoedeem hebben brede heupen en een smalle taille. Er bestaat een groot verschil in kledingmaat tussen boven- en onderlichaam. Er ontstaan snel blauwe plekken en de huid is drukgevoelig. De voeten en handen blijven slank en boven de enkel bevindt zich een strakke plooi wat kenmerkend is voor lipoedeem.

SKS Fysiotherapie heeft een samenwerkingsverband met LOF. Lymfologie & oncologie gespecialiseerde fysiotherapeutische zorg. Daarnaast werkt SKS samen met Compressiezorg. Elke dinsdag is de compressietherapeut aanwezig in de fysiotherapiepraktijk in Assen om adviezen te geven over de verschillende mogelijkheden met betrekking tot compressie en voor het aanmeten van Therapeutisch Elastische Kousen.

Oedeemfysiotherapie in Assen en Rolde valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, worden de behandelingen door uw verzekeringsmaatschappij vergoed. Als u alleen een basisverzekering heeft wordt dit doorgaans niet vergoed. De vergoedingen voor fysiotherapie maken deel uit van uw aanvullende verzekering en gaan dus niet ten koste van uw eigen risico. Voor verschillende chronische aandoeningen en behandelingen na operaties worden de eerste 20 zittingen vergoed uit het aanvullende pakket. Na de 20ste zitting wordt fysiotherapie vergoed uit het basispakket en gaat dit eventueel ten koste van uw eigen risico.

U vindt meer informatie over de vergoeding van fysiotherapie op Zorgvergoeding.

Op onze website staan de tarieven die SKS Fysiotherapie hanteert indien u niet aanvullend verzekerd bent.

Het is belangrijk dat u zelf nagaat hoeveel behandelingen door uw zorgverzekeraar worden vergoed. De laatste jaren is er namelijk veel veranderd rondom de vergoeding voor fysiotherapie.

Zijn er nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0592 - 343910.

Goed om te weten: SKS Fysiotherapie heeft met álle zorgverzekeraars een contract!

SKS Fysiotherapie

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen.

Bij ons kunt u zich online aanmelden voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen.

Maak hier een afspraak!

Openingstijden