Bekkenfysiotherapie in Assen en Rolde

Begin jaren ’80 ontstond er aandacht voor bekkenbodemproblemen, aanvankelijk gesignaleerd vanuit de zwangerschapsbegeleiding. In de daaropvolgende jaren nam de behandeling van bekkenbodemklachten een grote vlucht en al gauw werden niet alleen vrouwen, maar ook mannen en kinderen behandeld. Eerst richtte de behandeling zich vooral op urineverlies, daarna ook op problemen met het ophouden van de ontlasting en pijn bij gemeenschap.

Tegenwoordig maakt de bekkenfysiotherapeutische begeleiding voor en na operaties aan blaas, baarmoeder of prostaat deel uit van de multidisciplinaire behandeling. De behandeling van bekkenpijn, al dan niet samenhangend met zwangerschap vormt een onderdeel van bekkenfysiotherapie. Bekkenfysiotherapie wordt bij SKS Fysiotherapie aangeboden in Assen en Rolde.

Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten, zoals:

 • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
 • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
 • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
 • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
 • Pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
 • Pijn bij of na gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
 • Vervroegd klaarkomen;
 • Erectieproblematiek;
 • Begeleiding bij operaties in de onderbuik (prostaat, darm, verzakking en baarmoeder);
 • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
 • Begeleiding tijdens zwangerschap en na de bevalling.

Bekkenfysiotherapie in Assen en Rolde wordt door een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut uitgevoerd.

Bij SKS Fysiotherapie bestaat de behandeling bij de bekkenfysiotherapeut in Assen en Rolde uit verschillende delen.

 • Het geven van informatie en uitleg over de spieren rondom het bekken, lage rug en bekkenbodem en de relatie die deze spieren hebben met betrekking tot het klachtenpatroon.
 • Adviezen over juiste toilethoudingen en een goed toiletgedrag, over voeding en vochtinname en de balans tussen belasting en belastbaarheid.
 • Bewustmaken van de bekkenbodem en hoe u deze kunt aanspannen en ontspannen.
 • Training van (de coördinatie van) spieren van het bekken, bekkenbodem, buik en lage rug.
 • Mobiliseren/stabiliseren van het bekken en lage rug.
 • Bekkenbodemspieren leren gebruiken in het dagelijks leven, om bijvoorbeeld aandrang te controleren, bij het opvangen van buikdruk en bij belastende activiteiten.

Bekkenbodemspieren bieden ondersteuning aan de lage buikorganen (blaas, darmen, baarmoeder en prostaat). Ze hebben een doorlaatfunctie bij toiletbezoek en spelen een rol bij het vrijen. Bij het niet goed functioneren van deze spieren kunnen er bekkenbodemproblemen ontstaan tijdens het plassen, poepen en vrijen. Ook kunnen er klachten ontstaan tijdens of na de zwangerschap. Daarnaast spelen de bekkenbodemspieren een rol bij de stabiliteit van het bekken en de lage rug. Een klacht in het bekken en/of de lage rug kan dan ook leiden tot een functiestoornis van de bekkenbodemspieren en omgekeerd.

Bekkenfysiotherapie in Assen of Rolde valt bij SKS Fysiotherapie onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, worden de behandelingen door uw verzekeringsmaatschappij vergoed. Als u alleen een basisverzekering heeft wordt dit doorgaans niet vergoed.

Vergoedingen voor fysiotherapie maken deel uit van uw aanvullende verzekering en gaan dus niet ten koste van uw eigen risico. Voor verschillende chronische aandoeningen en behandelingen na operaties worden de eerste 20 zittingen vergoed uit het aanvullende pakket. Na de 20ste zitting wordt fysiotherapie vergoed uit het basispakket en gaat dit eventueel ten koste van uw eigen risico.

Via onderstaande link treft u uitgebreide informatie over de vergoeding van fysiotherapie:

Lees hier meer over vergoeding fysiotherapie

Op onze website staan de tarieven die SKS Fysiotherapie hanteert indien u niet aanvullend verzekerd bent.

Het is belangrijk dat u zelf nagaat hoeveel behandelingen door uw zorgverzekeraar worden vergoed. De laatste jaren is er namelijk veel veranderd rondom de vergoeding voor fysiotherapie.

Zijn er nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 0592 - 343910.

Goed om te weten: SKS Fysiotherapie heeft met álle zorgverzekeraars een contract!

SKS Fysiotherapie

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen.

Bij ons kunt u zich online aanmelden voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen.

Maak hier een afspraak!

Openingstijden