Hydrotherapie

Hydrotherapie is een vorm van therapie waarbij chloorvrij water wordt gebruikt om bepaalde klachten te verlichten. Bijvoorbeeld bij reumatische of orthopedische klachten. Maar ook voor aandoeningen aan het zenuwstelsel kan hydrotherapie heilzaam zijn. Het gaat dus om een veelzijdige therapie!

Hydrotherapie is een eeuwenoude manier om klachten te verlichten. Reeds in de oude beschavingen van de Grieken, de Romeinen en de Egyptenaren werd hydrotherapie toegepast. Het was algemeen bekend dat de warmwaterbaden een positief effect op de gezondheid konden hebben. De eerste man die zijn beroep maakte van de hydrotherapie was Vincent Priessnitz. Hij begon op professionele basis in 1829, en werd er beroemd mee. Hij kreeg klanten uit allerlei landen, een zeer verdienstelijke prestatie in die tijd.
Hydrotherapie maakt gebruik van de effecten van verschillende watertemperaturen op het lichaam. De huid registreert de prikkels die binnenkomen en leidt ze naar de hersenen, alwaar ze worden verwerkt. In antwoord op de prikkels uit de huid stimuleren de hersenen het immuunsysteem, de bloedsomloop en het verteringsstelsel, verminderen ze de productie van stresshormonen en de gevoeligheid van het lichaam voor pijn.
Het warme water geeft rust, het kalmeert de spieren. In het water ervaren mensen een soort verlossing van de zwaartekracht: in water kan men als het ware zweven. Op deze manier kunnen spiergroepen welke klachten veroorzaken worden verlicht, en kunnen er op een relatief veilige manier oefeningen worden verricht met de spiergroep, ten einde deze losser te maken.
Hydrotherapie kan o.a. worden toegepast bij reumatische klachten, artrose en na een nieuwe knie- of heupoperatie. Daarnaast bieden wij ook hydrotherapie aan bij zwangerschap.
Het behandeltraject. U kunt u via verwijzing van de huisarts of medisch specialist aanmelden voor de hydrotherapie. Maar u kunt ook direct (zonder verwijzing) naar de praktijk komen. Het eerste gesprek zal bestaan uit een intake gesprek waarbij besproken wordt wat uw klachten zijn. Er wordt vervolgens een onderzoek gedaan om te kijken wat de lichamelijke beperkingen zijn zodat we in het bad gerichte oefeningen kunnen geven. Met deze gegevens wordt er een gezamenlijk behandelplan vastgesteld.
Wij maken gebruik van zwembad ‘De Dolfijn’ op het terrein van ‘Van Boeijen’. Dit bad is begin 2014 gerealiseerd. Het water is gemiddeld 32 graden en is chloorvrij. Daarnaast is de vloer en zijn alle kleedruimtes verwarmd. Het zwembad is toegankelijk voor minder validen. De bodem is in hoogte verstelbaar. Wij bieden de lessen aan op de woensdag tussen 13.00 uur en 15.00 uur en op de vrijdag tussen 9.00 uur en 13.00 uur. Er wordt lesgegeven in groepen van maximaal 7 mensen en duren een half uur.