Manuele fysiotherapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vier jaar. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de behandeling van klachten die te maken hebben met de wervelkolom en andere gewrichten.

Hierbij wordt vooral gelet op de beweging van botten ten opzichte van elkaar. Een manueel therapeut probeert, door gewrichten te laten bewegen, de functie van gewrichten te verbeteren en de houding en beweging van mensen in het dagelijks leven te optimaliseren. De erkende manueel therapeut is geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). In het register staan ongeveer 2300 manueel therapeuten.

Een manueel therapeut behandelt onder andere hoofd- en nekpijn die samengaat met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom, nek- en schouderklachten die uitstralen in de armen en rugpijn. Tijdens een eerste afspraak en onderzoek bekijkt de manueel therapeut of een behandeling zinvol is.
Een manueel therapeut probeert beweeglijkheid te herstellen of een overmatige beweging te stabiliseren door middel van training. Sommige manueel therapeuten maken hierbij gebruik van manipulatie van de gewrichten en de wervelkolom. Manipuleren houdt in dat er een snelle beweging wordt gemaakt met de handen op een gewricht. Bij het manipuleren kan een knappend geluid gehoord worden waardoor het ook wel "kraken" genoemd wordt. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. Manueel therapeuten die niet manipuleren, laten de gewrichten op een meer vloeiende manier bewegen.
Voor een consult of behandeling van een manueel therapeut is sinds 1 januari 2006 geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig.
De tarieven zijn wettelijk geregeld. Bij de meeste ziektekostenverzekeraars is de vergoeding van de kosten voor het bezoek aan een geregistreerde manueel therapeut, geheel of gedeeltelijk, in het pakket opgenomen. Het is verstandig hier eerst naar te informeren bij de ziektekostenverzekeraar.