Handtherapie

Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie, speciaal gericht op de revalidatie van letsels aan uw handen.

Een handtherapeut is een fysiotherapeut of een ergotherapeut die speciaal hiervoor is opgeleid.
Uw handen zijn de instrumenten van uw ideeën, hobby’s, werk, emoties en zelfstandigheid. Schrijven, aankleden, tekenen, bouwen, typen, roeren, wassen, sturen, schilderen, timmeren, aaien, voelen en noem maar op. Zonder ‘gezonde’ handen gaat het veel moeilijker of helemaal niet en zit je echt met je ‘handen’ in het haar. Een relatief klein letsel kan daarom al tot een grote beperking leiden. Letsels aan de hand kunnen grote gevolgen hebben voor uw dagelijkse functioneren. Een op het oog klein letsel, zoals een gebroken vinger, kan er al voor zorgen dat u alledaagse bezigheden zoals handelingen op het toilet, het opendraaien van de kraan of het vasthouden van een lepel niet meer kunt doen. Daarnaast kunnen handletsels zeer confronterend zijn. Uw handen zijn, net als uw gezicht, voor iedereen direct zichtbaar.
Een hand-fysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich extra geschoold heeft in kennis van de exacte anatomie, letsels, ziekteprocessen en behandeling van hand, pols en elleboog, zodat u optimaal begeleid en behandeld wordt voor een probleem met uw handen. Na uitgebreid onderzoek stelt de handfysiotherapeut samen met u een behandelplan op om de problematiek in uw hand zo goed mogelijk te benaderen. Daarnaast staat een hand-fysiotherapeut (in veel situaties) in nauw contact met een gespecialiseerde ergotherapeut waardoor een meer brede benadering van uw handproblematiek mogelijk is. U kunt hierbij denken aan het vervaardigen van spalken, adviseren in diverse hulpmiddelen om het handelen zo goed mogelijk te laten verlopen en eventuele aanpassingen in uw werksituatie.
In de eerste plaats zal de handtherapeut, samen met u, bekijken wat er nodig is om uw hand zo goed mogelijk te laten genezen (herstellen). Daarnaast leert u de hand opnieuw te gebruiken, zodat u uw dagelijkse bezigheden en uw werk weer kunt doen. Zo nodig wordt er gekeken of er aanpassingen nodig zijn aan uw werk, of aan de door u gebruikte gereedschappen.
Aandoeningen die voor handfysiotherapie in aanmerking komen zijn onder andere: peesaandoeningen en peesletsels, kneuzingen, artrose, diverse reumatische aandoeningen, overbelastingsklachten, bewegings-beperkingen, nabehandeling na breuken en motorische problemen.