Echografie

De fysiotherapeut gebruikt echografie als aanvullend onderzoek. Traditioneel klinisch onderzoek is niet altijd toereikend om de juiste diagnose te stellen en de kern van het probleem te ontdekken. Met behulp van echografie kan er inzicht gekregen worden in al dan of niet aanwezige weefselschade betreffende gewrichten, pezen en spieren. Binnen onze praktijk wordt echografie alleen toegepast voor beoordeling van aandoeningen van de schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel/voet.

Een groot voordeel van de echografie is de snelle toepasbaarheid. Tevens is er geen stralingsbelasting en is het volkomen pijnloos. Dynamisch onderzoek (tijdens een beweging) is ook mogelijk. Ook is een echo relatief veel goedkoper dan een MRI of een arthrografie. Echografie is onder andere geschikt voor het beoordelen van:
- Spieren
- Pezen
- Calcificaties (kalk in bijvoorbeeld spieren, pezen)
- Vocht in gewrichten
- Slijmbeurzen
- Banden
Een verwijzing voor een echo kan geschieden door uw arts, maar ook uw behandelend fysiotherapeut kan een echografisch onderzoek noodzakelijk achten. In dat geval wordt u ingepland bij één van onze echografisten. Het echografisch onderzoek duurt maximaal een half uur en wordt volgens een vast protocol uitgevoerd. De beelden worden in de vorm van foto’s of filmpjes opgeslagen, zodat deze gegevens bij een vervolgonderzoek vergeleken kunnen worden. Na het echografisch onderzoek volgt een overleg met uw behandeld fysiotherapeut. Deze zal het vervolgtraject met u bespreken. Indien nodig vindt er overleg met uw arts plaats.
Een echografisch onderzoek maakt deel uit van de fysiotherapeutische behandeling. Voor de vergoeding van fysiotherapie heeft u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie nodig. Er worden geen extra kosten voor het maken van een echo berekend. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor de juiste gegevens betreffende uw (aanvullende) zorgverzekering.